Вторник 23, Април 2024г.

Райско място с ухание на рози  - Етнографски комплекс "Дамасцена"

     В България има много красиви места, които трябва да се видят. Група от ученици и учители от ПГССИ „Христо Ботев“ избраха да посетят една от най-популярните дестинации за туристи -  етнографският комплекс "Дамасцена" в село Скобелево.

 

    Ако се чудите защо да го посетите, причини има. България е известна с производството на рози и розово масло, но малко българи извън региона на Долината на розите и тракийските царе са наясно как изглежда един масив с такива насаждения, как се берат розите и как от тях се добива розовото масло. Любопитните да се запознаят с тези процеси могат да го направят в комплекса.

 

    Комплексът е кръстен на известния сорт маслодайна роза “Дамасцена”. Той е доста голям и включва розова градина, етнографски музей, малък парк, ресторант на открито с градинска част, розовaрна, показваща традиционния начин на извличане на розовото масло и съвременна розоварна, която работи само през сезона на розобера.

 

    Бай Ганьо и авторът му са един срещу друг,  и докато единият удобно се е разположил на пейката, другият е в пълен ръст - изправен и висок - 37 годишният Алеко Константинов, бастисан уж по погрешка от аверче на Данко хаирсъзина. Композицията и фигурите са чудесни - мостът, който ги дели, няма да извърви нито единия от двамата - само гостите и посетителите са нишките, които ги свързват.

    Ученическата група се прибра се с чудесни впечатления.

     Нека  да има повече такива средища на българщината - изградени и работещи, представящи едно лице на България, което почти сме забравили.

Сподели: