Четвъртък 25, Април 2024г.

За ПГССИ „Христо Ботев“

28.10.2019г. -

ден за култура, спорт и развлечение

        На 28.10.2019г. – деня на местните избори, ПГССИ „Христо Ботев“ организира различни мероприятия.

        Г-н Петър Костадинов, г-жа Соня Апостолова, г-н Илко Пенчев и г-н Петър Чакъров  решеха този ден да бъде ден на предизвикателството на спорта, като организираха волейболен мач между ученици и учители, който нямаше състезателен характер. Идеята е в този ден всички ученици и учители, които желаят, да отделят от времето си за спорт, защото спортът прави тялото здраво, ума бърз, калява характера и изгражда личността. 

       Група ученици заедно с г-жа София Димитрова и г-жа Нели Чонева посетиха историческия музей в Свиленград. Какво по-хубаво от това да се запознаеш с трите експозиции: история, археология и етнография, в които са представени предмети с важно историческо, културно и научно значение, като документи, снимки, ръкописи, ордени, медали, оръдия на труда, облекло и предмети от градския бит, уреди, свързани с производството на коприна, памук и вълна, хладно и огнестрелно оръжие, лични вещи и др. Част от Музея е и градската художествена галерия.

       Арт галерията в Свиленград отвори врати за учениците, интересуващи  се от  изкуство. Деветокласниците  под ръководството на г-жа Емилия Желязкова, г-жа Нели Щерева и г-жа Ирина Проданова изслушаха развлекателното представяне на информацията за галерията и разгледаха представените картини. Арт галерията  успя да завоюва своето важно място в културния живот на Свиленград. И това е така, защото екипът на галерията има опит в областта на развиването на българското изкуство и с изтънчен вкус и много хъс от страна на екипа, с гордост може да се нарече арт център. Галерията представя на своята публика както свиленградски творци, така и творци от цялата страна, живопис, графика, модерно изкуство, стари майстори, скулптура, …. Арт галерията подава ръка както на млади творци, така и развива богатството, което са ни оставили старите ни майстори. Галерията може да се похвали с голям брой изложби.

 Г-жа Велина Бургуджиева и г-жа Стефана Узунова заедно с осмокласниците на гимназията разгледаха и се запознаха с единствената нова библиотека, в Южна България и то  в нашия роден Свиленград, за последните години. Фондът от 87 000 тома литература е разположен на 3 етажа, в  5 читални, заемна за възрастни, детски отдел, конферентна и компютърна зали. Над 1500 са регистрираните читатели, за които е въведена и автоматизирана система за обслужване.

Сподели: