Четвъртък 25, Април 2024г.

Час по България

Те с нас са винаги, когато са ни нужни

в спокойни дни забравя ги човек.

Но дремем ли, те пак ни викат: – Спите ли?

Брани, юнак балкански, свойта чест!

....Това са те, народните будители!

Пред тях прекланяме се днес!

         Всеки народ има велики празници, но само българският народ чества Деня на своите будители! Първи ноември е паметен ден от Вечния календар на България, сакрална дата, свързана с Българското възраждане. Той е част от нашия дух, от нашата съвест; възхвала на пробуждащата се сила в нашите корени. На този ден всички българи отдаваме почит на създателите и пазителите на българската духовност – от раждането на писменото слово, през Средновековието, през петвековното османско владичество, завършило с над стогодишно Национално възраждане и освободителни борби. Почитаме паметта на духовните строители на Следосвобожденска България.

      Денят на будителите докосва сърцето на всеки българин. Той е светъл празник за ПГССИ „ Христо Ботев“ и бе отбелязан с подобаващо тържество.

      Г-жа Денка Колева  и г-жа Василка Вангелова за пореден път показаха своята креативност, представяйки пред учители и ученици  един различен час – Час по България. Представителните  групи ученици  от IX, X , XI и XII клас се включиха в импровизираното телевизионно студио „Ботев глас“. В него бе поставен акцент върху уникалното дело на будителите, съхранили през вековете моралните ценности на нацията, които през целия си живот активно популяризират и извеждат знанието за националната история.

 

      С рецитирането на патриотичните Вазови стихотворения, учениците внесоха възрожденски дух сред присъстващите.

Родолюбиво чувство и гордост се усещаха в кулминацията на тържеството, изречената  от учениците Апостолска клетва пред Евангелието, кръста, ножа и револвера. Тя ни накара да настръхнем и да осъзнаем,че трябва да бъдем достойни потомци на българските възрожденци.

 

„ Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!“

                            Васил Друмев

Сподели: