Петък 19, Април 2024г.

Вила „Армира“  – изящество и разкош от римско време

 

      Група ученици и учители от професионалната ни  гимназия посетиха  античната римска вила „Армира“ в близост до Ивайловград.

     Обектът е с невероятна културно-историческа стойност. Специалистите го определят като най-богатият и пищно украсен дом от римско време, открит по нашите земи.

    Въпреки, че вилата е опожарена варварски в края на 4-ти век, голяма част от нея и свързаните находки са се запазили през годините, благодарение на два щастливи факта:

-земетресение през 4-ви век затрупва вилата и по този начин спасява за поколения напред останалото от нея след пожара;

-в наши дни – когато са открити останките от вилата, влиятелни хора успяват да преустановят изграждането на планирания язовир и да извадят на преден план ценния исторически обект.

        Още от пръв поглед си личи, че е вилата е била нещо внушително – един античен мраморен дворец, изграден на много живописно и спокойно място – долината на река Армира в южните гънки на Източните Родопи.

      Групата бе впечатлена от: залата за гости и пиршества, нейните подови мозайки, концептуалния център на вилата – басейна, който е нещо уникално поради размерите и дълбочината му, които са внушителни като за „къщен“ басейн; уникалните скулптури-херми, които го красят; коридорите, покрити с мозайки и декорирани с изящен капител, които го обикаляха, спалните и работните помещения на вилата – те се намират зад басейна, като в тях най-интересна е подовата мозайка с образа на един от ранните собственици на вилата, заедно с двете му малки деца.

     Сред всички мозаечни декорации на вила Армира, две форми имат особен акцент. Те са представени на множество места. Това са:

-изображението на Медуза-Горгона;

-различните форми на свастики, разположени навсякъде във вилата

      Свастиката е много древен символ на късмета отпреди повече от 7000 години.

Вилата е много добре реставрирана и уредена като музей. Освен реставрациите, има интересно направена стъклена пътека, по която се върви през цялата вила – така все едно човек стъпва по мозайката, само че на въздушна възглавница.

  Има още много забележителности в нашата малка, китна България!

  България - "красива страна с дълга история, много естествена красота и културно наследство".

Сподели: