Четвъртък 28, Март 2024г.

ПГССИ „Христо Ботев“

отбеляза  1 декември –

Световен ден за борба със СПИН

     На 1 декември, отбелязваме за поредна година Световния ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 г., когато Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. Така този ден се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността.

                                                                                 

    По този повод учениците от ученическия съвет проведоха информационна кампания. Бяха раздадени  брошури, символични червени лентички и презервативи на учениците от 8 до 12 клас.

                                                                

    Символът на анти-спин кампанията е червената панделка. Той е създаден преди повече от 10 години от група художници с името „Visual AIDS”. Tази панделка е символ на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният й цвят едновременно символизира любовта и кръвта - по този начин изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Този цвят служи също и за предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва.

                                                                                       

Сподели: