Събота 20, Април 2024г.

ТОРМОЗЪТ И НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

     Темата за насилието и агресията в училищна среда е често обсъждана през последните години и се превърна в сериозен проблем, пред който са изправени много училища по света. Агресията и тормозът се срещат на всички нива в училищното образование, от начален до горен курс на обучение, като през годините те се превърнаха в повсеместен проблем.

     Училищната агресия и тормозът причиняват сериозни вредни последици върху физическото, психическото и социалното развитие на младите хора, което поставя много деца в риск от извършване на противообществени прояви, като впоследствие те могат да стигнат и до правораздавателната система. Агресивното поведение и тормозът съпътстват ежедневието на голям процент ученици, което оставя трайни последици за бъдещото им развитие и социалния им живот.

      Класните ръководители, които са учители със специфични роли, са особено важна целева група, тъй като са най-ангажирани с това, което се случва в класа и често са тези, които търсят, ако има случаи на насилие в училище. Те играят съществена роля в изграждането на общност в класа и в цялото училище. Във връзка с тези проблеми в училищата класните ръководители от професионалната гимназия с подкрепата на педагогическия съветник г-жа Нели Щерева, проведоха обучение на тема: "Методически насоки за работа с Механизма за противодействие на тормоза и насилието в училищното образование."  Бяха създадени ситуации, в които отделните групи показаха своите познания и опит, като имаха възможността да решат създаден проблем, свързан с тормоза в училище, като описват една по една стъпките, които биха направили в подобна реална ситуация!

   

        Обучението беше доста ползотворно за всички присъстващи!

Сподели: