Петък 29, Март 2024г.

 ДУХЪТ НА ТАНЗАНИЯ СЕ ПРЕНЕСЕ В

 ПГССИ „ХРИСТО БОТЕВ“ – Свиленград

Г-н Димитър Божинов пренесе в  ПГССИ "Христо Ботев" танзанийския дух, благодарение на своята културно - познавателна беседа.

Той запозна учениците с доста интересна информация за тази почти непозната за повечето от нас страна -Танзания: с държавното устройство, географското положение, икономиката, здравеопазването, кухнята,  етническите групи, религията.

Най- интересната част от беседата бе свързана с образованието. Нивото на грамотност в Танзания е около 73%. Задължително е седемгодишното образование, но много ученици престават да посещават училище по-рано, а една част изобщо не ходят. По данни от 2000 г. само около 57% от децата на възраст от 5 до 14 години посещават училище.

 

В Танзания отдавна е задължително децата да ходят на училище, но досега не са се прилагали наказания.

Макар че африканската страна е на път да изпълни целите на хилядолетието в образованието, като осигури достъп в училище на поне 90 на сто от децата, все още образователната система изпитва трудности. В някои училища, особено в селските райони, липсват учебници, децата нямат чинове и сядат на пода в препълнени класни стаи. При това положение е трудно да се осигури качествено образование за всички.

Учениците  слушаха с огромен интерес, а след беседата зададоха своите въпроси и  разгледаха прекрасните фотографии, запечатали невероятните спомени от Танзания .

Сподели: